Czym się kierować przy wyborze firmy cateringowej?

Organizowanie takich uroczystości jak wesela, jubileusze czy przyjęcia komunijne niesie ze sobą konieczność zatrudnienia firmy cateringowej. Jak jednak wybrać tę właściwą spośród setek ofert dostępnych na rynku?

 

Jakie kryteria powinna spełniać dobra firma cateringowa?

Wybór właściwej firmy oferującej usługi cateringowe powinien zależeć od tego, czy spełnia ona określone wymogi. Należą do nich:

  • Różnorodne menu

Potrawy i przekąski serwowane na przyjęciu powinny odpowiadać upodobaniom naszych gości. Jadłospis jest więc najważniejszą kwestią, na którą powinniśmy zwrócić uwagę. Na wstępie warto więc dowiedzieć się, czy dania przygotowywane są ze świeżych i starannie dobranych składników. Sprawdźmy też, czy oferta firmy ogranicza się do klasycznego schabowego z ziemniakami, czy może obejmuje także dania z różnych zakątków świata. Dobrym pomysłem będzie osobiste przekonanie się o jakości serwowanych potraw – dokonamy tego, składając wizytę w siedzibie firmy i kosztując dostępnych na miejscu próbek.

 

wybieranie cateringu

  • Indywidualne podejście do klienta

Możliwość wprowadzenia ewentualnych zmian do zaproponowanego menu oraz dostęp opcji wegańskich i wegetariańskich to niezbędne cechy dobrego cateringu. Wśród gości mogą przecież znajdować się alergicy, a także osoby niejedzące produktów zwierzęcych lub cierpiące na schorzenia narzucające im ścisłą dietę. Pamiętajmy, że przedstawiciel wartościowej firmy sam zapyta nas o ewentualne życzenia specjalne.

  • Doświadczenie

Skorzystanie z usług firmy od niedawna działającej na rynku  ma oczywiście swoje plusy – jak np. niekonwencjonalne menu czy niski koszt usługi. Z drugiej strony bardziej doświadczona firma lepiej poradzi sobie pod względem logistycznym, dzięki czemu nie będziemy musieli martwić się o ewentualne pomyłki lub opóźnienia.

  • Opinie klientów

Zanim dokonamy wyboru, warto zapoznać się z opiniami wystawionymi przez klientów interesującej nas firmy. W tym celu możemy sprawdzić media społecznościowe lub strony internetowe, na których wystawia się oceny firmom usługowym.

  • Koszt usługi

Zatrudnianie profesjonalnych szefów kuchni i przygotowywanie dań ze świeżych, wysokiej jakości składników wiążą się ze znacznymi obciążeniami finansowymi dla firmy. To zaś przekłada się na nieco wyższe ceny potraw. Dlatego nie warto decydować się na najtańszą dostępną ofertę – może ona wiązać się z niezadowalającym poziomem usługi.

Polski Fundusz Rozwoju