Pizza według tradycyjnej receptury

W menu proponujemy Państwu jedynie lub aż, 9 smaków pizzy. Taka ilość wydaje nam się optymalna — jest z czego wybierać, ale też nie ma obawy o nadmiar smaków czy wrażeń kulinarnych.

Podstawę naszej pizzy stanowi smaczne ciasto przygotowywane według tradycyjnej, niezmiennej receptury. Ciasto uzupełniamy o dodatki z całego świata w wersji łagodnej bądź ostrej.
Do pizzy podajemy sosy lub oliwę z oliwek.

Pizza, uzupełniona o warzywa i świeże zioła, może być pełnowartościowym i smacznym, szybkim daniem obiadowym.

 

pizza

Walory zdrowotne pizzy

Wbrew powszechnej opinii pizza nie jest niezdrową bombą kaloryczną. Wręcz przeciwnie! Dzięki wykorzystaniu do jej wyboru składników wysokiej jakości, świeżych warzyw, przecieru pomidorowego i ziół pizza ma wiele walorów zdrowotnych.

Mąka stosowana do wypieku placka zawiera błonnik, składniki mineralne, witaminy i skrobię. Przecier pomidorowy to źródło likopenu, który wytwarza się podczas termicznej obróbki pomidorów. Likopen ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ponadto ogranicza ilość wolnych rodników, które wpływają m.in. na starzenie się organizmu. Ser to z kolei dobre źródło wapnia i białka. Jeśli jako dodatek do pizzy wybiorą Państwo oliwę z oliwek, dostarczą Państwo organizmowi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6. Są one niezbędne dla zdrowia, ponieważ mogą być dostarczone jedynie z zewnątrz – organizm sam nie potrafi ich wytworzyć. Kwasy NNKT pozytywnie oddziałują m.in. na wzrok, układ krążenia, stan skóry i odporność. Zatem pizza to całe bogactwo składników odżywczych zamkniętych w pysznej formie. Jej dodatkową zaletą jest również sposób przyrządzenia: jest pieczona, a nie smażona, co zwiększa jej walory dla zdrowia.

 

 

bistro pizza

Polski Fundusz Rozwoju