Kuchnie świata - przykłady potraw godnych polecenia
Turyści, wybierając się w podróż do różnych zakątków świata, chcą zwiedzić atrakcyjne miejsca, ale również przetestować dania regionalne. Kuchnie świata są bardzo zróżnicowane w walorach smakowych.
Niektóre bardzo ostre inne łagodne z dodatkiem wielu warzyw co dostarcza dużo witamin i minerałów. Nie zawsze jest nam dane zwiedzić wszystkie miejsca, a już na pewno spróbować wszystkich dań serwowanych w danym kraju. Wówczas warto pokusić się na wykonanie dania samemu, co będzie nie lada wyzwaniem. Wiele restauracji serwuje dania z różnych kuchni świata, wybierajmy sprawdzone restauracje. Jedną z nich jest Restauracja Pieprz i Wanilia w Białymstoku, która serwuje tradycyjne dania z kuchni polskiej oraz różnych zakątków świata. Promują zdrowa żywność, przygotowywana ze świeżych i sprawdzonych produktów. Organizują spotkania rodzinne oraz wszelkiego rodzaju szkolenia biznesowe.
Bardzo ceniona przez Polaków jest kuchnia chińska. Do najbardziej znanych są słynne sajgonki z mięsem lub warzywami z sosem nuoc cham, kaczka po pekińsku oraz pierożki dim sum z nadzieniem z wieprzowiny, kurczaka, krewetek lub warzyw w kształcie uszek, lub sakiewek. Kuchnia japońska to oczywiście sushi, jednak warto również spróbować mochi. Jest to słodkie danie, które przygotowuje się z kleistego ryżu lub maki ryżowej z nadzieniem truskawkowym. Danie to jest bardzo popularne w Japonii, tym przysmakiem Japończycy żegnają Stary Rok.
Dania z różnych kuchni świata
Kuchnia włoska to oczywiście pizza i spaghetti oraz ryby i owoce morza. Dodatkiem charakterystycznym są przyprawy, których Włosi używają w sporej ilości. Głównie są to bazylia, oregano, rozmaryn oraz pomidory i czosnek. W kuchni włoskiej nie może zabraknąć sera, głównie jest to parmezan. We włoskim menu nie może zabraknąć różnego rodzaju makaronu oraz lasagne.
Grecka kuchnia słynie z dużej ilości warzyw pomidorów i papryki oraz świeżych ziół. Głównymi potrawami jest sałatka grecka, czyli choriatiki, musaka to zapiekanka z mięsem mielonym i bakłażanem oraz dość popularne w Polsce souvlaki to szaszłyki z mięsa wieprzowego lub kurczaka owiniętych w boczek i pieczonych na ruszcie. Poza tym bardzo dobrze znaną potrawą grecką w Polsce jest sos tzatziki, bardzo dobrze sprawdza się.e jako dodatek do dań z grilla.
Kuchnia hiszpańska słynie z takich dań jak paella połączenie ryżu z szafranem, mówi się, iż jest to danie narodowe. Niektórzy uważają, że danie to pochodzi z Walencji i tam można zjeść najlepsza paelle przygotowaną z kurczaka i królika w połączeniu z warzywami głównie białej i zielonej fasoli. Tapas to przystawka do mięs przygotowana z pomidorów, papryki oraz cukinii z dodatkiem czosnku. Idealnym niskokalorycznym daniem na lato jest gazpacho gęsta, ostra zupa ze świeżych pomidorów, zielonej papryki i ogórków z dodatkiem czosnku podawana za zimno.