Popularne dania kuchni włoskiej

Kuchnia włoska to jedna najbardziej lubianych regionalnych kuchni świata, a dania ze gorącej Italii charakteryzuje prostota i użycie najwyższej jakości składników. Odpowiednia mąka, tradycyjnie przyrządzane sery i dojrzewające w słońcu warzywa, to przepis na popularność pizzy i makaronów. Dowiedz się więcej o najsłynniejszych potrawach z Włoch.

 

Ile regionów, tyle rodzajów, czyli o włoskiej pizzy

Królową kuchni włoskiej jest pizza, której sekret tkwi w cienkim cieście i chrupiących brzegach. Jej najbardziej minimalistyczną odmianą jest marinara, czyli pszenny placek posmarowany jedynie sosem pomidorowym z dodatkiem czosnku i oregano. Przechowywanie składników tej pizzy nie wymagało lodówki, stąd jej nazwa nawiązuje do marynarzy, którzy mogli się nią raczyć podczas długich rejsów.

Najpopularniejszą pizzą jest margherita, składająca się z pomidorów, sera mozzarella i bazylii, których kolory nawiązują do barw włoskiej flagi. Jednak rodzajów pizzy jest tyle, ile regionów Włoch, a w kwestii doboru składników jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia.

Znanym i lubianym klasykiem jest pizza pepperoni podawana z ostrą kiełbasą wywodzącą się z Włoch. Jedną z najbardziej sycących pizz jest quattro formaggi, po polsku cztery sery, która w naszej ofercie występuje z dodatkiem parmezanu, mozzarelli, sera pleśniowego i fety.

 

pizza

 

Nie tylko pizza – kuchnia włoska to ojczyzna makaronów

Obok pizzy najpopularniejszym daniem włoskim są pasty, różniące się od siebie typem użytego makaronu lub dodatków. Miłośnicy owoców morza mogą spróbować makaronu z krewetkami. Tradycjonaliści mają do wyboru danie z kurkami, boczkiem lub kurczakiem.

Dodatkiem do dań z makaronu może być dobrej jakości oliwa lub grana padano- twardy ser długodojrzewający o wyrazistym smaku, podobny do parmezanu.

Polski Fundusz Rozwoju